De eerste steen…

Op de kop af 150 jaar geleden is de eerste steen van Fort Pannerden gelegd. Een ambitieus project, waarbij plannen gemaakt en gewijzigd zijn, budgetten overschreden en bedrijven failliet zijn gegaan. Vanaf 27 mei tot eind september is in het fort een interessante tentoonstelling over de bouw van het fort en wat er aan vooraf ging.

Zoals wel vaker heeft de bouw heel wat voeten in de aarde gehad. Dit begon al in 1819 toen Cornelis Krayenhoff een eerste opzet besprak met Napoleon. Dit plan kwam echter niet tot een uitvoering. Het ontwerp werd in 1867 opnieuw uit de kast gehaald en aangepast, zodat in 1869 met de bouw begonnen kon worden. In drie jaar stond het enorme fort er. Ruim 13 miljoen stenen, gebakken in steenfabrieken in de omgeving van Doornenburg, werden door plaatselijke werklieden en jongens verwerkt tot een fort met voor die tijd zeer moderne voorzieningen.

Op het Westplein is een overzichtstentoonstelling ingericht. Er zijn diverse ontwerpen te zien, de definitieve tekening van Van der Hart Beek, verhalen over bedrijven en mensen die betrokken waren bij de bouw, een maquette van het fort als slot op de kraan van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en natuurlijk de eerste steen. Voor kinderen is er de mogelijkheid om zelf een stukje fort te bouwen, er is een kleine puzzel waarmee je de namen van de stenen kunt ontdekken en een leuke ‘zoek de verschillen plaat’.

Foto: ArPro Media

De tentoonstelling is gratis en te zien tijdens onze openingstijden. Wanneer u daarna de pareltjes van het fort, zoals de imposante kruitkamer met schitterend knipvoegmetselwerk of de inpandige waterafvoer wilt bewonderen, geldt de normale toegangsprijs. In een rondleiding kunnen de gidsen nog veel meer details laten zien, zoals de pantsering met treinrails in de Rijn- en Waalbatterij.

 

 

 

 

 

_


Janne en Nora in hun fort!

Alle evenementen