Sterrenkijken op Fort Pannerden

Op zaterdagavond 28 maart 2020 wordt er op Fort Pannerden een interessante avond gehouden over de geheimen van de avond- en nachthemel. Amateur astronomen geven die avond uitleg over de sterrenhemel, hun instrumenten en ze laten u bij helder weer door verschillende soorten telescopen kijken. Ontdek wat er te zien is aan de hemel!

Het waarnemen van objecten aan de avond-of nachthemel is een interessante en spannende bezigheid. Met het blote oog is er al veel te zien maar met behulp van optische hulpmiddelen kunnen er veel meer objecten zichtbaar worden. De kwaliteit van de hemel is de belangrijkste invloed op de kwaliteit van de sterren, planeten en deepsky objecten die je kunt observeren. Het gaat hierbij om ‘seeing’, de mate waarin hetgeen dat je ziet door je telescoop wordt verstoord door de atmosfeer boven je en om transparantie, hoe helder is de donkere hemel? Na een regenbui is de hemel compleet transparant omdat de regen smog en andere stofdeeltjes uit de lucht “wast”.

_____________________

Wanneer tijdens deze waarneem-avond de omstandigheden redelijk tot goed zijn zullen we met een aantal telescopen en verrekijkers diverse objecten waarnemen, zoals:

  • De maansikkel in het eerste kwartier waardoor we de (schaduwen van) kraters en bergen kunnen zien
  • Venus, vanaf de zon gezien de tweede planeet in ons zonnestelsel, die avond half verlicht
  • De Pleiaden, beter bekend als het Zevengesternte
  • De Orionnevel in sterrenbeeld Orion, kraamkamer van nieuwe sterren
  • Het dubbelcluster in sterrenbeeld Cassiopeia
  • De grote bolvormige sterrenhoop in sterrenbeeld Hercules, waarin minstens 100.000 sterren bij elkaar staan

In het fort wordt voorafgaand aan het sterrenkijken een lezing gehouden, begeleid door beeldmateriaal. Dit duurt ongeveer een half uur, daarna bent u van harte uitgenodigd om zelf aan de slag te gaan op het uitkijkpunt van Fort Pannerden.

De kosten voor dit evenement zijn €7,50 per persoon, inclusief één consumptie.
Zaterdag 28 maart, 20.00-22.00.

Let op! Inschrijven voor dit evenement is verplicht en hier mogelijk.
U kunt u opgeven tot 24 uur voor aanvang van deze activiteit. Echter, er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. U krijgt uiterlijk 23 uur voor deze activiteit bericht als u NIET naar de lezing kunt komen.
Mocht het vanwege de weersomstandigheden niet mogelijk zijn om dit evenement te laten plaatsvinden, dan brengen wij u via een mail op de hoogte.

Heeft u nog vragen? info@fortpannerden.eu

Foto’s: Theo Adolfs

Alle evenementen